TÜZÜK
- English
- Türkçe
Kabul ediliş: 18.05.2024
ODTÜ ATLETİZM TAKIMI
TÜZÜK
GENEL ESASLAR
Takımın Adı ve Bağlılığı
Madde 1 –
(1) Takımın adı “ODTÜ Atletizm Takımı”, İngilizce karşılığı “METU Athletics Team” olup bu tüzükte “Takım” olarak anılacaktır. Takım, 2019 – 2020 Eğitim Öğretim yılının 1. Döneminde kurulmuştur.
(2) Takım, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na bağlı Spor Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösterir.
Takımın Renkleri ve Arması
Madde 2 –
(1) Takımın renkleri; Kırmızı-Beyaz-Siyahtır.
(2) Takımın arması, ekte örneği mevcut olan, ODTÜ logosu içine yerleştirilmiş “koşma-atlama-atma” hareketlerini andıran özel kırmızı bir insan figüründen oluşur.
Takımın Amacı, Sorumlulukları ve Faaliyetleri
Madde 3 –
(1) ODTÜ Atletizm Takımının amacı;
a) Büyük Önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK’ün gösterdiği hedef ve ilkeler doğrultusunda; zeki, çevik ve ahlaklı, sporun evrensel değerleri olan sevgi, dostluk, eşitlik ve barış ilkeleri çerçevesinde amatör ruhlu sporcular yetiştirmek,
b) Üyelerin spor yapma olanaklarını geliştirmek, üyelerin beden ve ruh sağlığını geliştirecek sosyal ve kültürel olanaklar yaratmak, fizik ve moral eğitimleri ile ilgilenmek, takımın olanak ve faaliyetlerinden yararlandırmak,
c) ODTÜ öğrencileri başta olmak üzere öğrenciler arasında, atletizmin koşma, atlama, atma branşları öncelikli olmak üzere sporun özendirilmesini ve yaygınlaşmasını sağlamak,
d) ODTÜ’de atletizm faaliyetlerinin gelişmesi için fikirler üretmek ve bu fikirleri ODTÜ Spor Müdürlüğü koordinasyonuyla hayata geçirmek için çalışmak,
e) Çeşitli ortamlarda düzenlenen atletizm ile ilgili etkinliklerde Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin adını duyurmak ve ODTÜ’yü mümkün olan en iyi şekilde temsil etmektir.
(2) Takım, amacını gerçekleştirmek için aşağıda belirtilen faaliyetlerde bulunabilir;
a) Takım halinde yapılacak atletizmi ve sporu özendirici çeşitli antrenmanlar, egzersizler ve etkinlikler düzenlemek,
b) ODTÜ içinde veya dışında amatör veya profesyonel atletizm branşlarını içeren çeşitli müsabakalar düzenlemek veya düzenlenmesine katkıda bulunmak,
c) Kendi düzenleyeceği seçmelerle yarışmacı seçip ODTÜ’yü temsilen atletizm müsabakalarına katılmak,
d) ODTÜ Stadyumu başta olmak üzere spor tesislerinin atletizm faaliyetleri yürütmeye uygun hale gelmesi için ODTÜ Spor Müdürlüğü ile koordinasyon halinde teknik çalışmalar yürütmek,
e) ODTÜ Stadyumu’nun koşu pisti üzerindeki başlangıç-bitiş çizgilerini yenilemek,
f) Takımın atletizm alanında eğitici ve aydınlatıcı faaliyetleri hakkında üyelere bilgi vermek,
g) Takımın ruh ve bütünlüğünü güçlendirmek için sportif veya sportif olmayan faaliyetlerde bulunmak,
h) Mevzuatın izin verdiği diğer tüm konularda faaliyette bulunmak.
Takımın Yönetim Şekli
Madde 4- ODTÜ Atletizm Takımı, aktif Üyelerin bulunduğu Genel Kurulun en yetkili karar organı olduğu, Takım Sorumlularının tüzükte öngörülen şekilde seçim ile belirlendiği, görev ve yetkilerin Takım Sorumluları arasında güçler ayrılığı ilkesi çerçevesinde paylaşıldığı, Takımın bağlı olduğu üst makamlarca belirlenen yönergeler ile uyumlu, şeffaf süreçler ile alınan kararlarla yönetilen demokratik bir öğrenci takımıdır.
ÜYELİK, ÜYE ŞARTLARI
Üye
Madde 5- Üye, üyelik için tüzükte öngörülen koşulları yerine getirmek suretiyle “ODTÜ Atletizm Takımı Üyesi” sıfatını kazanan kimsedir.
Üyelik Şartları
Madde 6 –
(1) Üniversite öğrencisi olan, tüzükte öngörülen amaca katkıda bulunabilecek ve atletizm sporuna gönülden bağlı olan herkes Takıma üye olabilir.
(2) Ancak;
a) Disiplin Kurulu kararı doğrultusunda üyelikten çıkarılmış ve “AF SÜRECİ”nden geçmemiş olanlar,
b) Tüzükte öngörülen amaca aykırı eylemlerde bulunanlar, bu amaca aykırı faaliyet gösteren dernek veya örgütlerde üyeliği bulunanlar,
c) Takımın tüzükte öngörülen amacına ulaşmasında engel teşkil edeceği Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu’nca sabit olanlar,
d) Büyük Önderimiz ATATÜRK’ün kendisine ve hatırasına alenen saygısızlık, hakaret ve sair kötü eylemlerde bulunduğu tespit edilmiş kişiler,
e) Kendi isteği ile üyeliğini sonlandırmış ve “AF SÜRECİ”nden geçmemiş olanlar,
Takıma üye olamazlar.
Üye Olma Süreci
Madde 7- Tüzükte belirtilen üye olma şartlarına uyan ve Takımın yapacağı fiziksel bir etkinliğe katılan kişi Yönetim Kurulu onayı ile Üye yapılır.
Asil Üye
Madde 8- Asil Üye, tüzükte öngörülen koşulları yerine getirmek suretiyle “Asil Üye” sıfatını kazanan kimsedir.
Asil Üyelik Şartları
Madde 9 –
(1) Takım etkinliklerine devamlı katılım vaat eden ve takım amacına katkıda bulunabileceği belirlenen üyeler Yönetim Kurulu kararı ile “Asil Üye” yapılabilirler.
(2) İşbu maddenin birinci fıkrasında belirtilen “Takım etkinliklerine devamlı katılım vaat etme” kriteri; dönemin Yönetim Kurulu’nca, fiziksel etkinliklere katılımı esas alacak şekilde belirlenir. Bu kriterler; lisans, spor geçmişi, geçmiş yarış dereceleri, atletizm bilgisi, fiziksel olarak fit olma durumu ve sair faktörlere dayanamaz.
(3) Asil Üyelik için azami ve asgari şartlar şu şekildedir;
a) Takımın son sekiz (8) haftadaki olağan antrenmanlarının üçte birine (1/3) katılmış Üye, Asil Üye değilse Asil Üye yapılır; Asil Üye ise en az iki (2) hafta boyunca devamsızlık sebebiyle Asil Üyeliği düşürülemez.
b) Takımın son sekiz (8) haftadaki olağan antrenmanlarının hiçbirine katılmamış üyenin Asil Üyeliği düşürülür.
c) Takım etkinliği, etkinlik hazırlığı veya herhangi bir sebeple olağan antrenman zamanlarında antrenman dışı Takım etkinlikleri yapılmışsa Yönetim Kurulu tarafından bu etkinlikler devamsızlık değerlendirmesi açısından olağan antrenman gibi sayılabilir, bu etkinliklere katılım yoklama yerine geçebilir.
(4) Geçmişte Takımda Yönetim Kurulu Üyesi veya Kaptan olarak görev almış kişiler, Genel Kurulda seçme ve seçilme hakkı hariç Asil Üyelerin haklarından faydalanabilirler.
(5) Tüzük değişikliği ile ilgili, ibra oylaması, güvenoyu veya seçim için oy kullanılacak Genel Kurul öncesinde Asil Üye listesi Denetleme Kurulu onayına sunulmalıdır.
Asil Üyelerin Hak ve Görevleri
Madde 10 –
(1) Asil üyeler, Üyelerin de hak ve görevlerini haiz olmakla birlikte aşağıda belirtilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdür:
a) Takım amacına uygun hareket etmek,
b) Üstlendiği görevleri zamanında yerine getirmek,
c) Çeşitli takım etkinlikleri için düzenlenen yönetmelik ve kurallara uymak ve etkinlik sorumlusuna karşı gelmemek,
d) Takım etkinliklerine düzenli katılım göstermek,
e) Takım üyesi olmayan kişiler karşısında Takımı amacına uygun şekilde temsil etmek,
f) Kendisini ilgilendiren duyuruları veya mesajları takip etmek ve gereğini yapmak,
g) Yönetim Kurulu’nun veya Kaptanın verdiği talimatları yerine getirmek.
(2) Asil üyeler aşağıda belirtilen haklara sahiptir:
a) Takım etkinliklerine katılmak,
b) Takım Sorumluları veya Etkinlikleri hakkında Denetleme Kurulu’na eleştiri ve görüş bildirmek,
c) Takım içi bilgi alışverişinde bulunmak,
d) Takımın tüm olanaklarından mevzuatın öngördüğü çerçevede yararlanmak,
e) Yönetim Kurulu veya Kaptan seçmek için yapılacak Seçimli Genel Kurul’da aday olmak ve oy kullanmak,
f) Takım üyelerinin Disiplin Kurulu’na sevk edilmesi talebinde bulunmak.
Onursal Üye
Madde 11 –
(1) Takıma büyük katkıları olmuş veya toplumdaki ve spor dünyasındaki statüsü, değeri ve sair sebeplerle Onursal Üye olmasının Takım için faydalı olacağı belirlenen kişiler Yönetim Kurulu kararı ile Onursal Üye yapılabilirler.
(2) Onursal Üyeler, Genel Kurulda seçme ve seçilme hakkı hariç Asil Üyelerin haklarından faydalanabilirler.
Af Süreci
Madde 12- Disiplin Kurulu Kararı ile Üyeliği düşürülen veya kendi isteği ile Üyelikten çıkan ve Takıma tekrar Üye olmak isteyen kimseler için, bu kimseler tarafından Denetleme Kurulu’na başvuru yapılması halinde AF SÜRECİ başlatılır. Bu kimselerin Üyeliklerini kaybetmelerine sebep olan şartların ortadan kalmış olması ve tekrar Takıma Üye olmalarının Takım açısından bir sakınca yaratmayacağına Denetleme Kurulu tarafından hükmolunduğu takdirde bu kimseler Denetleme Kurulu kararı ile tekrardan Takıma Üye olabilirler.
GENEL KURUL
Tanım
Madde 13- Genel Kurul, Asil Üyelerin tamamından oluşur ve Takımın en yetkili karar organıdır.
Genel Kurul’un Karar Alma Süreci
Madde 14 –
(1) Genel Kurul, Tüzükte öngörülen şartlara bağlı olarak toplanır. Aksi belirtilmediği müddetçe çoğunluk esasına göre karar alır. Vereceği kararlar nihaidir; bütün Takım uymak zorundadır ve bu kararlar ancak Takımın bağlı olduğu üst makamlarca iptal edilebilir.
(2) Genel Kurul’un toplanma ve karar alma süreci şu şekilde işler:
a) En az bir bir hafta önceden yapılan duyuru ile Genel Kurul toplantısının yeri, zamanı ve konusu tüm Asil Üyelere duyurulur.
b) Toplantıda karar alınabilmesi için Asil Üyelerin salt çoğunluğunun katılımı gereklidir. Aksi takdirde toplantı en az 1 (bir) hafta ertelenip yeni toplantı yeri ve zamanı Asil Üyelere duyurulur. İkinci toplantıda, birinci toplantıda karara varılamamış konu için, katılan üyelerin salt çoğunluğu ile karar alınabilir.
Genel Kurul’un Toplanma Şartları
Madde 15- Genel Kurul, aşağıda belirtilen şartlara bağlı olarak toplanır:
(1) Olağan olarak;
a) Öngörülen seçim zamanlarında Yönetim Kurulu tarafından çağrı yapılmasıyla,
b) Dönem başlarında ve sonlarında Üyeleri bilgilendirmek için Denetleme Kurulu veya Yönetim Kurulu tarafından çağrı yapılmasıyla.
(2) Olağanüstü olarak;
a) Denetleme Kurulu tarafından çağrı yapılmasıyla,
b) Yönetim Kurulu tarafından çağrı yapılmasıyla,
c) Yönetim Kurulu Başkanı tarafından çağrı yapılmasıyla,
d) Asil üyelerin salt çoğunluğunun imza toplamasıyla.
Divan Kurulu
Madde 16 –
(1) Genel Kurul’u, O Genel Kurul için oluşturulacak Divan Kurulu yönetir. Kayıt almak için herhangi biri yazıcı olarak görevlendirilir.
(2) Divan Kurulu;
a) Genel Kurul çağrısını Yönetim Kurulu yapmışsa Yönetim Kurulu tarafından,
b) Genel Kurul çağrısını Denetleme Kurulu yapmışsa Denetleme Kurulu tarafından,
c) Genel Kurul çağrısını Yönetim Kurulu Başkanı yapmışsa Yönetim Kurulu Başkanı tarafından,
d) Genel Kurul Asil Üyelerin imzası ile toplanmışsa, imzası bulunan Asil Üyeler tarafından oluşturulur.
(3) Genel Kurul gündemini, Divan Kurulu belirler.
Genel Kurul Oylamalarının Usul ve Esasları
Madde 17- Genel Kurulda yapılacak oylamalar aşağıda belirlenen usullere göre gerçekleşir:
(1) Takım organları ve sorumluları için yapılacak oylamalar kapalı oy açık sayım usulü ile gerçekleştirilir.
(2) Diğer oylamalar Divan Kurulu tarafından uygun görülen usullerle gerçekleştirilebilir.
TAKIM SORUMLULARI
Kaptan
Madde 18 –
(1) Kaptan, tüzükte öngörülen süreç sonucunda “ODTÜ Atletizm Takımı Kaptanı” sıfatını kazanan kimsedir.
(2) Yönetim Kurulu Adaylığı için tüzükte öngörülen şartları taşıyan kimse, aday olma talebini seçimi düzenleyen Divan Kuruluna iletmek suretiyle Kaptan olmak için aday olabilir.
Kaptan’ın Seçilmesi
Madde 19- Kaptan, Eğitim Öğretim yılının sonunda yapılacak Genel Kurul oylaması ile, Yönetim Kurulu’nun belirleyeceği Kaptan sayısı kadar seçilir.
Kaptanın Yetki ve Görevleri
Madde 20 –
(1) Kaptan, Asil Üyelerin hak ve görevlerini haiz olmakla birlikte aşağıda belirtilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdür:
a) Takımı motive etmek; Takımın ruh ve bütünlüğünü, Takım disiplinini sağlamak,
b) Sportif İşler Birimi’nin belirleyip duyuracağı antrenman programları ve Antrenman Yönetmeliği çerçevesinde antrenman düzenini sağlamak,
c) Takımın katılacağı müsabakalarda kafile lideri olup Takım disiplinini ve Takımın birlikte hareket etmesini sağlamak,
d) Antrenman veya müsabaka sonrasında rapor hazırlayıp Yönetim Kurulu’na sunmak,
e) Takım üyelerinin fiziksel ve mental durumları ile ilgilenmek ve bireysel gelişimleri için tavsiyeler vermek,
f) Takım üyeleri için örnek bir sporcu olmak için çabalamak.
(2) Kaptan, aşağıda belirtilen yetkilere sahiptir:
a) Sorumlusu olduğu etkinlik sırasında gerçekleşen bir olay sebebiyle Yönetim Kurulu Üyesi olmayan takım üyelerini Disiplin Kurulu’na sevk etmek,
b) Sorumlusu olduğu etkinlik sırasında gerçekleşen bir olay sebebiyle Yönetim Kurulu Üyelerinin Disiplin Kurulu’na sevk edilmesini Yönetim Kurulu’ndan veya Yönetim Kurulu Başkanı’ndan veya Denetleme Kurulu’ndan talep etmek,
c) Öngörülemeyen ve geçerli sebepleri gerekçe göstererek sorumlusu olduğu etkinliğin planında, etkinlik amacından uzaklaşmayacak şekilde değişiklikler yapmak,
d) Sportif İşler Birimi’nden, nihai karar Sportif İşler Birimi’nin olmak üzere, Antrenman Planlaması konusunda değişikliğe gidilmesini talep etmek.
Yönetim Kurulu Üyesi
Madde 21 –
(1) ODTÜ öğrencisi olan, ODTÜ öğrenciliğinin en az bir yıl daha devam edeceği kesin olan ve başka bir ODTÜ topluluk veya takımında Yönetim Kurulu üyeliği bulunmayan,
a) Seçim, ODTÜ Eğitim Öğretim Döneminin final sınavları hariç son gününden en fazla iki hafta önce yapılıyor ise; seçimin yapılacağı Eğitim Öğretim Döneminden bir önceki dönem takıma girmiş ve seçimin yapılacağı dönemin tamamını Asil üye olarak geçirmiş kişiler,
b) Seçim, bir üst bentte öngörüldüğü şekilde dönem sonuna denk gelmeyen bir zamanda yapılıyorsa, bir önceki dönemin sonunda yapılıyormuş gibi bir üst bentteki şartları karşılayan kişiler,
Yönetim Kurulu Üyesi olmak için; aday olma talebini, seçimi düzenleyen Divan Kuruluna iletmek suretiyle aday olabilir.
(2) Yönetim Kurulu Üyesi, olağanüstü seçim yapılmadığı takdirde, Eğitim Öğretim yılı sonunda yapılacak olan Genel Kurul oylaması ile belirlenir. Tüzüğün öngördüğü Yönetim Kurulu üye sayısına göre en çok oyu alan kişiler, bir sonraki Eğitim Öğretim yılı sonuna kadar Yönetim Kurulu Üyesi ve Yönetim Kurulu Yedek Üyesi olarak görevlendirilirler.
Yönetim Kurulu Üyesinin Yetki ve Görevleri
Madde 22 –
(1) Yönetim Kurulu Üyesi, Asil Üyelerin hak ve görevlerini ve sıfatını haiz olmakla birlikte aşağıda belirtilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdür:
a) Takımın tüzükte öngörülen amacına uygun fikirler üretmek,
b) Sorumlusu olduğu birimin işleyişinden birincil derecede sorumlu olmak ve birimin faaliyetleri hakkında Yönetim Kurulu’na bilgi vermek.
(2) Yönetim Kurulu Üyesi, aşağıda belirtilen yetkilere sahiptir;
a) Sorumlusu olduğu birimin işleyişi için Asil Üye(ler) görevlendirmek,
b) Yönetim Kurulu Üyesi olmayan Asil Üyeleri Disiplin Kurulu’na sevk etmek
(3) 2 (iki) kez üst üste mazeretsiz olarak Yönetim Kurulu toplantısına katılmayan üyenin Yönetim Kurulu Üyeliği düşürülür. Bu durumda sırasıyla en çok oyu alan yedek üyeler görevlendirilir.
Yönetim Kurulu Başkanının Seçilmesi
Madde 23- Yönetim Kurulu seçiminden hemen sonra Yönetim Kurulu, Başkanını seçmek için toplanır. Bu seçimde her Yönetim Kurulu Üyesi aday olabilir.
Yönetim Kurulu Başkanının Yetki ve Görevleri
Madde 24 –
(1) Yönetim Kurulu Başkanı, Yönetim Kurulu’na başkanlık eder. Yönetim Kurulu Üyelerinin hak ve görevlerini ve Asil Üye sıfatını ve haklarını haiz olmakla birlikte aşağıda belirtilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdür;
a) Yönetim Kurulu toplantılarını gündemini düzenlemek, toplantılara katılıp başkanlık etmek,
b) Yönetim Kurulu’nun yürütmeyi Takım amacına uygun şekilde yerine getirmesi için uyum içinde çalışmasını sağlamak,
c) Yönetim Kurulu’nda tartışılıp onaylanan birim sorumlularını atamak,
d) Takımı içeride ve dışarıda temsil etmek,
e) Takım içi düzeni, disiplini ve uyumu sağlamak,
f) Takımın tüm faaliyetleri hakkında ODTÜ Spor Müdürlüğü’ne karşı sorumlu olmak,
g) Antrenmanlar ve kafile olarak gidilen müsabakalar hariç Takım etkinliklerinde, atanmış bir etkinlik sorumlusu olmaması halinde üyelere liderlik etmek,
h) Takım amacına, vizyonuna, misyonuna ve karakterine uygun örnek bir kişiliğe sahip olmak için çabalamak,
i) Tüzüğün izin verdiği haller haricinde Yönetim Kurulu’nda görüşülmemiş konularda karar almamak.
(2) Yönetim Kurulu Başkanı, aşağıda belirtilen yetkilere sahiptir;
a) Yönetim Kurulu’nun çoğunluk sağlamış kararlarını, bir kez gerekçeli olarak veto etmek,
b) Yönetim Kurulu’nun toplanamayacağı ve takım amacı için önem arz eden acil bir durumda Yönetim Kurulu yetkilerini devralmak,
c) Yönetim Kurulu Üyelerini, Kaptanı ve Asil Üyeleri Disiplin Kurulu’na sevk etmek,
d) Bir Yönetim Kurulu Üyesi’nin görev süresi bitmeden görevi bırakması ve yedek üye olamaması durumunda seçim yapılıncaya kadar vekaleten Yönetim Kurulu Üyesi atamak,
e) Yönetim Kurulu’nu olağan toplantı dışında toplamak,
f) Her türlü ortamda takım adına konuşma yapmak,
g) Genel Kurul’u toplamak,
i) Yönetim Kurulu bünyesindeki birimlerin sorumluları olmaması veya birimlerin sorumluluklarını yerine getirmemeleri halinde birimlerin yetkilerini devralmak.
YÖNETİM KURULU YAPISI
Üyeler ve Görev Paylaşımı
Madde 25 –
(1) Yönetim Kurulu, Başkan ile beraber 5 (beş) asıl üye ve 3 (üç) yedek üyeden oluşup oy çokluğu ile karar alır. Gerek görülmesi durumunda daha fazla veya daha az üye görevlendirilebilir. Üye sayısının çift sayı olması veya çekimser oylar sebebiyle kararda eşitlik çıkması durumunda Yönetim Kurulu Başkanı’nın katıldığı görüşte karar kılınır.
(2) Yönetim Kurulu Üyeleri, tüzükte belirtilen birimler çerçevesinde her birimden bir Yönetim Kurulu Üyesi sorumlu olacak şekilde iş bölümü yaparak takımın yürütmesini sağlarlar.
(3) İhtiyaç duyulması halinde, birim sorumlularının bilgisi dahilinde, birim sorumluları diğer birimlerin yürütülmesinde yardımcı olabilirler. Bu durumda, birim ile ilgili nihai karar, birim sorumlusuna aittir.
Yönetim Kurulu Bünyesindeki Birimler
Madde 26- Yönetim Kurulu; Sportif İşler Birimi, Malzeme ve Mekân Birimi, İletişim Birimi ve Mali ve İdari İşler Birimi olmak üzere 4 (dört) birimden oluşur.
Sportif İşler Birimi
Madde 27 –
(1) Sportif işler birimi,
a) Takımın sportif faaliyetleri ile ilgili teknik detaylarla ilgilenir.
b) Sorumlusu, Yönetim Kurulu Üyesidir.
(2) Sportif işler birimi, aşağıda belirtilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdür:
a) Haftalık antrenman sayısının ve antrenman zamanlarının Üyelerin talepleri göz önünde bulundurularak belirlenmesi,
b) Detaylı antrenman programlarının güncel spor bilimi ve dünya atletizmi standartları gözetilerek hazırlanıp, uygulanmak üzere Kaptana sunulması,
c) Takım amacına uygun çeşitli sportif faaliyetler düzenlenmesi,
d) Üyelerin bireysel gelişimi için antrenman, beslenme ve dinlenme konularında bilgilendirici içerikler, eğitimler ve benzeri faaliyet ve materyaller hazırlanması,
e) Takımın düzenleyeceği müsabakalardaki yarış kategorileri ve yarış zamanlamaları gibi teknik detayların düzenlenmesi,
f) Takımın antrenmanlara katılımı ve antrenmanların düzenli işlemesi için Kaptanın yürütmekle yükümlü olduğu ve takımın uymakla yükümlü olduğu Antrenman Yönetmeliği hazırlanması.
Malzeme ve Mekân Birimi
Madde 28 –
(1) Malzeme ve Mekân Birimi,
a) Takımın faaliyetlerinde ihtiyacı olabilecek malzemeler ve takımın kullanacağı geçici veya kalıcı mekanlar ile ilgilenir.
b) Sorumlusu, Yönetim Kurulu Üyesidir.
(2) Malzeme ve Mekân Birimi, aşağıda belirtilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdür:
a) Takıma ait malzemelerin bakım-onarımı ve bu malzemelerin güvenli şekilde saklanması,
b) Takıma ait malzemelerin demirbaş kaydının tutulması,
c) Takıma ait depo ve odanın düzeni ve kuralları,
d) Takımın ihtiyacı olabilecek malzemelere dair araştırma yapılıp rapor hazırlanması,
e) Takımın ihtiyacı olduğu belirlenen malzemelerin teminine dair piyasa araştırması,
f) Takımın faaliyetleri için ihtiyacı olan saha, pist, salon, vb. mekanların kullanım izinlerinin sağlanması ve mekanların organizasyonu,
g) Takımın faaliyetleri için ihtiyacı olan ekipmanların ve mekanların faaliyet başlamadan önce hazırlanması,
h) Takımın amacı ve faaliyetleri ile ilgili (3) üncü maddenin (2) nci fıkrasının (d) ve (e) bentlerinin uygulanması,
i) Malzeme ve Mekân Yönetmeliği hazırlanması ve yürütülmesi.
İletişim Birimi
Madde 29 –
(1) İletişim Birimi,
a) Takımın dışarı ile olan bağı ve imajı ile ilgilenir.
b) Sorumlusu, Yönetim Kurulu Üyesidir.
(2) İletişim Birimi, aşağıda belirtilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdür:
a) Takıma ait sosyal medya hesapları internet sitesi, e-posta hesapları ve diğer dijital araçların kontrolü,
b) Takımın diğer takım/topluluklarla iletişimi,
c) Takımın ve faaliyetlerinin tanıtımı için gerekli olan nesnelerin hazırlanması,
d) Oryantasyon, şenlik ve benzeri etkinliklerde Takımın tanıtım stantlarının planlanması ve kontrolü,
e) Takım ruhunu ve bütünlüğünü pekiştirebilecek sportif olmayan faaliyetlerin planlanması ve organizasyonu.
Mali ve İdari İşler Birimi
Madde 30 –
(1) Mali ve İdari İşler Birimi,
a) Takımın mali ve bürokratik işleri ile ilgilenir.
b) Sorumlusu, Yönetim Kurulu Üyesidir.
(2) Mali ve İdari İşler Birimi, aşağıda belirtilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdür:
a) Takım bütçesi yaratılması, bütçenin takibi ve yönetimi,
b) Üyelerin kaydının tutulması ve yoklamaların takibi,
c) Takım içinde yapılacak oylamaların fiziksel organizasyonu.
Yönetim Kurulunun Yetki ve Görevleri
Madde 31- Yönetim Kurulu, ODTÜ Atletizm Takımı’nın genel işleyişinden ve yürütmesinden sorumludur ve takımın en yetkili yönetim ve yürütme organıdır.
(1) Yönetim Kurulu bu çerçevede aşağıda belirtilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdür;
a) En az ayda 1 (bir) kez, zamanı ve yeri oy çokluğu ile en az 2 (iki) gün önceden belirlenmek sureti ile olağan Yönetim Kurulu Toplantısı yapmak,
b) Takım amacına uygun etkinlikler düzenlemek ve bu etkinliklere etkinlik sorumlusu atamak,
c) Geçici olarak Kaptan atamak,
d) Geçici Kurul oluşturup üyelerini atamak,
e) Aldığı kararlardan Genel Kurul’a karşı sorumlu olmak.
(2) Yönetim Kurulu, görevlerini yerine getirmek ve Takımı amacına ulaştırmak için aşağıda belirtilen yetkilere sahiptir;
a) Yönetim Kurulu Başkanı ve Denetleme Kurulu Üyeleri hariç Takım üyelerini Disiplin Kurulu’na sevk etmek,
b) Olağanüstü Seçim düzenlemek,
c) Yönetim Kurulu Başkanı’nın veya Denetleme Kurulu Üyelerinin; Yönetim Kurulu’nun en az 2/3 (üçte iki) oyu ile Disiplin Kurulu’na sevk edilmeleri hususunun tartışılması için Genel Kurulu toplamak,
d) Takım içi aktivitelerde Üyelerin uymakla yükümlü olduğu Yönetmelikler hazırlayıp Denetleme Kurulu’na sunmak, onaylanması halinde yayınlamak,
e) Diğer Takım Sorumlularının yetki alanına girmeyen ve mevzuata uygun her konuda karar almak.
f) Denetleme Kurulu Üyesinin Disiplin Kurulu’na sevk edilmesi hususunda Genel Kurul’da üçte iki (2/3) olumlu oy alınması halinde söz konusu Denetleme Kurulu Üyesi için Disiplin Kurulu’nu oluşturma görevi görmek.
DENETLEME KURULU
Denetleme Kurulu’nın Amacı ve Yapısı
Madde 32 –
(1) Denetleme Kurulu, Takımın üst denetleme organıdır. Kurul üyeleri, Genel Kurul’a karşı sorumludur.
(2) Denetleme Kurulu, Takımda Yönetim Kurulu Üyesi veya Kaptan olarak en az 1 (bir) Eğitim Öğretim dönemi boyunca görev almış ve Genel Kurul oylamasıyla seçilmiş 3 (üç) üyeden oluşur.
Denetleme Kurulu’nun Yetki ve Görevleri
Madde 33 –
(1) Denetleme Kurulu’nun görevleri şunlardır:
a) Takım Üyeleri ve organlarının Takım amacına ve tüzüğe uygun kararlar verip uygun eylemler gerçekleştirdiğine ve mevzuatın izin vermediği kararları vermediğine ve mevzuatın izin vermediği eylemler gerçekleştirmediğine dair denetleme yapmak,
b) Denetleme Kurulu Üyesi olmayan bir Üye Disiplin Kurulu’na sevk edildiği takdirde Disiplin Kurulu oluşturma görevini üstlenmek,
c) Takım Üyelerinin; Takım organları veya Takım Sorumlularına dair şikayetlerini incelemek,
d) Görev süresi herhangi bir şekilde biten Takım Sorumlularına dair İBRA SÜRECİ başlatmak,
e) Daha önceki bir Disiplin Kurulu kararı ile Üyelikten çıkarılmış veya kendi isteği ile Üyelikten çıkmış kimse için, bu kimse tarafından talep olunması halinde, AF SÜRECİ başlatmak,
f) Kendi görevi ile ilgili Yönetim Kurulu’na bilgi vermek,
g) Seçim Kurulu kurmak,
h) Verdiği kararlara dair Genel Kurul’a bilgilendirme yapmak,
i) Yönetim Kurulu’nun hazırladığı Yönetmelik ve kuralları onaylamak.
(2) Denetleme Kurulu, görevlerini yerine getirmek için aşağıda belirtilen yetkilerden yararlanabilir:
a) Takım organları, Takım Sorumluları veya Etkinlik Sorumlularının her türlü faaliyet ve kararına dair, faaliyet raporu veya kararı isteyerek veya ilgili raporlar hazırlanmasını isteyerek, inceleme yapabilir,
b) Takım organları veya Sorumlularına, görevlerini yerine getirmedikleri veya mevzuata uymadıkları takdirde resmi uyarı gönderebilir,
c) Kaptanın görevini yerine getirmemesi veya mevzuata uymaması halinde Yönetim Kurulu’na Kaptanı görevden alıp yeni Kaptan ataması için talimat verebilir veya Kaptanı direkt olarak görevden alabilir,
d) Yönetim Kurulu Üyeleri’ni veya Yönetim Kurulu Başkanı’nı; görevlerini yerine getirmemeleri, Tüzüğe veya mevzuata uymamaları halinde görevden alabilir,
e) Yönetim Kurulu Başkanı hariç Takım Üyelerini Disiplin Kurulu’na sevk edebilir,
f) Yönetim Kurulu Başkanı’nın Disiplin Kurulu’na sevki kararı için Genel Kurul’u toplayabilir,
g) Güvenoyu oylaması için Genel Kurulu toplayabilir,
h) Yönetim Kurulu toplantılarına gözlemci olarak katılabilir.
Denetleme Kurulu Kararlarının Bağlayıcılığı
Madde 34 –
(1) Denetleme Kurulu’nun kararları nihai ve bağlayıcıdır. Hiçbir Takım Sorumlusu veya Genel Kurul harici hiçbir Takım organının bu kararları veto yetkisi yoktur.
(2) Ancak, Denetleme Kurulu kararının tüzüğe aykırı veya Takımın amacına ulaşmasına kesinlikle engel olduğuna;
a) Yönetim Kurulu oy birliği ile karar vermişse veya
b) Asil Üyelerin salt çoğunluğu bu görüşte imza toplamışsa,
Denetleme Kurulu kararının yeniden tartışılması için Genel Kurul, nihai kararı vermek üzere toplanabilir.
Denetleme Kurulu’nun Yetki Sınırları
Madde 35 –
(1) Denetleme Kurulu, Yönetim Kurulu’nun üstlendiği yönetme ve yürütme görevini devralamaz, paylaşamaz ve bu görevlerin yerine getirilme usulüne müdahalede bulunamaz. Bu çerçevede aşağıda belirtilenlere uymakla yükümlüdür:
a) Denetleme Kurulu, Takımın kuralları ve genel işleyişi hakkında Takım üyeleri ile fikir ve görüş alışverişinde bulunamaz.
b) Denetleme Kurulu, Takım Sorumluları ve Üyeleri hakkında açık eleştiri ve övgüde bulunamaz, Takım organlarına tavsiyeler veremez.
c) Denetleme Kurulu, Tüzük ile ilgili değişiklik için teklif sunamaz, sunulan teklif ile ilgili olumlu veya olumsuz görüş belirtemez.
d) Denetleme Kurulu, Takım Sorumluları için yapılacak seçim ve atamalarda aday destekleyemez, üyelerin adaylığı ile ilgili olumsuz görüş belirtemez, üyelerin aday olması veya olmaması için doğrudan, dolaylı, açık veya kapalı şekilde telkinde bulunamaz. Tüm üyelere ve adaylara eşit yaklaşmak zorundadır.
(2) Denetleme Kurulu, Takımın kuralları ve genel işleyişi ve üyeler hakkında görüşlerini, eleştirilerini ve önerilerini yalnızca Yönetim Kurulu Başkanı ile paylaşabilir.
Denetleme Kurulu’nun Kuruluşu ve Feshi
Madde 36 –
(1) Denetleme Kurulu Üyeliği için 3 (üç) veya daha fazla uygun aday bulunması halinde Denetleme Kurulu kurulup görev yapar.
(2) Denetleme Kurulu Üyeliği için 3 (üç) ‘ten az aday var ise Takım, yeterli sayıda aday bulununcaya kadar Denetleme Kurulu olmadan, en çok oy alan adayın tek başına DENETÇİ olmasıyla faaliyetlerine devam edebilir. Bu şartlarda Denetleme Kurulu yetkileri DENETÇİ ye aittir.
(3) Denetleme Kurulu Üyeliği için hiçbir uygun aday bulunmuyorsa Takım, uygun adaylar bulununcaya kadar Denetleme Kurulu veya Denetçi olmadan faaliyetlerine devam edebilir. Bu şartlarda Yönetim Kurulu Başkanı hariç Yönetim Kurulu Üyeleri’nin denetlenmesine dair yetkiler Yönetim Kurulu Başkanı’na, Yönetim Kurulu Başkanı’nın denetlenmesine dair yetkiler Yönetim Kurulu Başkanı hariç Yönetim Kurulu Üyeleri’ne aittir.
İBRA SÜRECİ VE GÜVENOYU
İbra Süreci
Madde 37- İbra Süreci; Takım Sorumlularının veya Organlarının, görevlerini layıkıyla yerine getirdiklerine dair Genel Kurul tarafından onaylanma sürecidir.
İbra Süreci’nin Başlaması ve Sonlanması
Madde 38 –
(1) Görev süresi olağanüstü şekilde biten Takım Sorumlusu veya Takım Organı için veya görev süresi öngörülen seçim zamanının gelmesi sebebiyle olağan şekilde biten Yönetim Kurulu ve Kaptanlar için Denetleme Kurulu tarafından seçimli Genel Kurul’da seçim yapılmadan önce İbra Süreci başlatılır.
(2) Genel Kurul Üyeleri; görevi biten Takım Sorumluları veya Takım Organlarının, görev süreleri boyunca tüzüğe ve Takım amacına bağlı kaldıkları, görevlerini kişisel çıkarları için kullanmadıkları, görev süreleri boyunca Takım yönetmelikleri veya mevzuata aykırı eylemlerde bulunmadıkları, suç işlemedikleri hususlarında olumlu veya olumsuz oy kullanırlar.
(3) İşbu maddede belirtilen hususlar için yapılan oylama sonucunda;
a) Genel Kurul’un salt çoğunluğu ile olumlu oy almış Takım Sorumluları veya Takım Organları, “İbra Edilmiş” olurlar ve görevleri olağan şekilde son bulur,
b) Genel Kurul’un salt çoğunluğu ile olumlu oy almamış Takım Sorumluları veya Takım Organları, “İbra Edilmemiş” olurlar ve bu kişiler, ODTÜ Spor Müdürlüğü’ne bildirme seçeneği saklı olmakla birlikte Takımın Disiplin Kurulu’na sevk edilirler.
Güvenoyu
Madde 39- Güvenoyu, Yönetim Kurulu’nun görevine devam etmesi veya etmemesi hususunda yapılan Genel Kurul oylamasıdır.
Güvenoyu Oylaması Süreci
Madde 40 –
(1) Denetleme Kurulu tarafından Güz Dönemi sonunda olağan olarak veya; Denetleme Kurulu tarafından veya Asil Üyelerin salt çoğunluğunun imzası ile Güvenoyu oylaması için Genel Kurul toplanır.
(2) Güvenoyu oylaması sonucu,
a) Salt çoğunluk ile olumlu oy alan Yönetim Kurulu, görevine devam eder.
b) Yönetim Kurulu salt çoğunluk ile olumlu oy alamadığı takdirde, Denetleme Kurulu tarafından mümkün olan en erken tarihte Yönetim Kurulu için erken seçim düzenlenir.
TÜZÜK İLE İLGİLİ HÜKÜMLER
Tüzüğün Yürürlüğü
Madde 41- Bu tüzük, yayınlandığı tarihte yürürlüğe girer.
Tüzüğün Değiştirilmesi
Madde 42- Tüzük değişikliği, ancak Genel Kurul oylaması ile gerçekleştirilebilir. Tüzük değişikliği için yapılacak oylama, açık veya kapalı oy usulü ile yapılabilir.
Değiştirilemez Hükümler
Madde 43- Takımın amacı ile ilgili 3 üncü maddenin (1) inci fıkrası, Takımın yönetim şekli ile ilgili 4 üncü madde ve değiştirilemez hükümler ile ilgili 43 üncü madde değiştirilemez.
Zeynep Rahim
Spor Yöneticisi
Murat Yaşar Baskın
Yön. Kurulu Başkanı
Veysel Bayraktar
Yön. Kurulu Üyesi
Levent Yılmaz
Yön. Kurulu Üyesi
EK-1: Takım Amblemi